رنگهای دریایی پوششهایی هستند که جهت اعمال بر روی سازههای دریایی و شناورها، بارج ها و لنج های صیادی و انواع شناورهای نظامی، تجاری و تفریحی از جنس فلز،چوب،فایبرگلاس و… استفاده میشوند. رنگهای دریایی به دلیل تماس با آب دریا که دارای انواع نمکهای محلول،موجودات زنده(خزه ها،بارناکلها و…) هستند و همچنین قرارگرفتن در معرض تابش مستقیم نور آفتاب و سایر مواد شیمیایی موجود در کشتیها میبایست دارای خاصیت پوششی و محافظتی خوب باشند.اصولا رنگهای دریایی با اهداف زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
- حفاظت بدنه کشتیها از خوردگی و تخریب آنها در محیط دریا
- افزایش مقاومت سایشی عرشه کشتیها
- داشتن زیباییهای ظاهری و بصری کشتیها و سازهها
- جلوگیری از خزهگرفتن کشتیها که باعث خوردگی و همچنین کاهش سرعت و به تبع آن افزایش مصرف سوخت کشتیها میگردد.
از این رو رنگ های دریایی با توجه به موارد فوق مجموعه پوشش خاص خود را خواهند داشت.
برای خرید و استعلام قیمت انواع رنگهای دریایی کلیک کنید.
چرا رنگهای دریایی مهم هستند؟
دریاها امروزه از مهمترین راههای ارتباطی بین کشورها هستند.بسیاری از بارها و محمولههای سنگین و حجیم از جمله مواد پتروشیمی و نفت خام،ذرت،شکر و… از طریق راههای دریایی جابهجا میشوند.
پس کشتیها وسیلههای کلیدی به شمار میآیند.بنابراین حفاظت از این کشتیها و راهکارهایی برای افزایش بهرهوری آنها باعث شد تا رنگهای دریایی اهمیت یابند. برای پیبردن بیشتر به اهمیت رنگهای دریایی مثالی را درنظر بگیرید که در آن یک شناور یا کشتی با سرعت 10 گره (هر گره حدودا معادل 1.8 کیلومتر بر ساعت)حرکت میکند. این کشتی روزانه 150 تن سوخت مصرف میکند و اگر در سال حدودا 10 ماه در حال حرکت باشد به ازای قیمت معادل 160 دلار برای هر تن سوخت،حدودا 7 میلیون دلار هزینه سوخت این کشتی در سال خواهد شد.
هنگامی که خزهها به سطح کشتی بچسبند،میتوانند مصرف سوخت را به میزان 20-30 درصد افزایش دهند و این یعنی حدودا 2 میلیون دلار هزینه اضافی!به این هزینهها، هزینههای مربوط به خوردگی و از بین رفتن سطوح قسمتهای مختلف کشتی و همچنین کندشدن سرعت کشتی(به تبع آن افزایش سایر هزینهها) را میبایست افزود. به جرات میتوان گفت رنگهای دریایی یکی از مهمترین راهها جهت افزایش بهرهوری در حوزه صنایع دریایی خواهد بود.
انواع رنگهای دریایی:
پوششهای ضدخزه
خزهها با چسبیدن به سطح کشتیها و سازههای دریایی باعث میشوند تا اصطکاک آنها با آب افزایش یافته و به دنبال آن هزینههای مربوط به سوخت و … بیشتر شود.به همین خاطر برای پوششدهی سطوح مربوط به زیر خط آب خور کشتیها از این رنگها استفاده می کنند.در این رنگها از رزینهای طبیعی (گام روزین) و خزهکش استفاده شده که باعث میشوند تا جذب این خزه کشها کاهش یابد.
پوششهای ضدخوردگی
دریاها به دلیل شرایط آب و هوایی خاص،جزء خورنده ترین محیطها به حساب میآیند.از این رو برای جلوگیری از خوردگی کشتیها پوششهای ضدخوردگی تولید شدند تا این خوردگی را کاهش دهند.خوردگی در واقع یک واکنش الکتروشیمیایی است که طی آن فلز دچار تخریب خواهد شد.بنابراین پوششهای خوردگی طی مکانیسمهایی(سدشوندگی،حفاظت کاتدی و…) در این واکنشها اخلال ایجاد میکنند.
برای مطالعه بیشتر درباره خوردگی کلیک کنید.
پوششهای خزه-جدا
این پوششها باعث میشوند تا خزهها و بارناکلها به سختی بتوانند به سطح بدنه کشتیها در زیر خط آبخور بچسند.در واقع این پوششها به دلیل انرژی سطحی پایین دارای خاصیت آبگریزی بوده و خزهها امکان چسبیدن به بدنه را از دست خواهند داد.
برای مطالعه بیشتر درباره پوششهای ضدخزه و آبگریز کلیک کنید.
پوششهای خود صیقلشونده
در این گروه ترکیبات بایوساید با مولکولهای پلیمری بایندر، پیوند شیمیایی برقرار میکند. این رنگها به محض تماس با آب بایوسایدها را آزاد میکنند و به دلیل آزاد شدن لایه پلیمری،پوشش مجددا تمیز و صیقلی باقی خواهد ماند.
سیستمهای پوششی در رنگهای دریایی
حال با توجه به اهمیت رنگهای دریایی و مدنظر قرارگرفتن اهداف و کاربردهای آنها، برای سیستمهای پوششی از انواع مختلف رنگهای دریایی میتوان استفاده کرد.یک سیستم پوششی از لایههای مختلف زیر تشکیل شده است:
هر کدام از این لایهها به منظور خاصی در رنگهای دریایی مورد استفاده قرار میگیرند.
لایه آستری(پرایمر)
در رنگهای دریایی وظیفه افزایش چسبندگی رنگ اصلی(مثلا اپوکسی) و افزایش مقاومت به خوردگی و حفاظت از زیرایند(فلز) را بر عهده دارد.
لایه میانی(intermediate)
این لایه به منظور افزایش خاصیت ضدخوردگی به طریق ممانعت از نفوذ عوامل خورنده اعمال میگردد. با توجه به وجود عوامل خورنده بسیار در محیط دریا، این لایه در رنگهای دریایی اهمیت پیدا میکند.
لایه رویه(تاپ کوت)
این لایه به منظور حفاظت در برابر اشعه یو-وی و همچنین سایر مواد شیمیایی در رنگهای دریایی اعمال میگردد.از طرفی نکته مهم در این لایه داشتن خواص ظاهری و بصری مطلوب و خاصیتهایی از قبیل ضدخزه میباشد.
رنگهای دریایی مناسب برای قسمتهای مختلف یک کشتی
برای اینکه سیستم پوششی مناسب برای قسمتهای مختلف یک کشتی تعریف کنیم نیاز است تا به چندین نکته توجه کرد. اولین نکته این است که این کشتی اساسا سازهای نوساز (new-built) بوده یا اینکه از قبل دارای پوششهایی میباشد و اکنون به منظور نگهداری (maintenance) و بازسازی آن پوشش اعمال خواهد شد.چنانچه هدف maintenance باشد پوشش جدید میبایست با پوشش قبلی انطباقپذیر و سازگاری داشته باشد.
یک کشتی را در نظر بگیرید.در این کشتی قسمتهای مختلف شامل بدنه زیر خط آبخور،بدنه بالای قسمت آبخور،عرشه،مخازن بالاست(مخازن پرشونده با آب دریا به جهت حفظ تعادل)،قسمتهای داخلی و… میباشد. با توجه با کاربرد هر یک از این قسمتها میتوان سیستم رنگی زیر را پیشنهاد کرد:
پایین خط آبخور(مغروق)
برای قسمتهای پایین خط آب خور به دلیل اینکه به شدت در تماس با آب دریا قرار دارند نیاز است تا خاصیت ضدخوردگی قوی داشته باشند.از طرفی باید توجه داشت تا این پوشش ضدخزه نیز باشد تا اصطکاک کشتی با آب دریا به حداقل برسد.با عنایت به نکات گفته شده می توان رنگهای پرایمر اپوکسی را به عنوان لایه آستر به کاربرد. همچنین رنگها و ماستیکهای اپوکسی به عنوان لایه میانی گزینه مناسبی برای این قسمت از کشتی خواهد بود. .از طرفی رنگهای دریایی ضد خزه را نیز برای رویه به کار میبرند.
بالای خط آبخور
برای قسمتهای بالای خط آب خور از اپوکسیها به عنوان پرایمر و لایه میانی و همچنین از رنگهای پلییورتانی و یا وینیلی نیز برای رویه میتوان استفاده کرد.
قسمتهای داخلی
برای ساختمانهای داخلی نیز با توجه به پوششهای قبلی موجود میتوان پوششهای جدید را اعمال کرد.یکی از رنگهای مرسوم برای قسمتهای داخلی رنگهای آلکیدی هستند.البته رنگهای اپوکسی نیز قابل استفاده در محیط های داخلی و به دور از تابش نور خورشید میباشند.
برای مطالعه بیشتر درباره رنگهای اپوکسی کلیک کنید.
مخازن تعادل (بالاست)
برای پوششدهی در مخازن بالاست می توان از اپوکسی ماستیک ها نیز استفاده کرد.البته باز هم باید به پوششهای قبلی زیرآیند توجه کرد.در گذشته از کولتاراپوکسی نیز برای پوششدهی این مخازن استفاده میشد که البته به دلیل مسائل زیستمحیطی کاربرد این نوع پوشش با محدودیت روبرو شد.
عرشه
برای عرشه نیز از پرایمرهای با درصد جامد بالا اپوکسی و همچنین ماستیکهای اپوکسی به عنوان لایه میانی میتوان استفاده کرد.برای لایه تاپکوت در این قسمت از کشتیها با توجه به این که در معرض دید همگان قرار دارد باید خواص ظاهری آن خوب باشد.از طرفی باید مقاومت خوب و همچنین چسبندگی بالایی داشته باشد تا دوام مطلوبی به دست دهد.بنابراین میتوان گفت رنگهای پلییورتانی گزینه مناسبی هستند.
برای مطالعه بیشتر درباره رنگهای پلییورتان کلیک کنید.
رنگای اپوکسی ماستیک که اشاره کردین چه رنگهایی هست؟
این رنگ ها دارای درصد جامد بالا هستند که با حداقل آماده سازی سطح سازگارند. برخی مواقع که شما امکان آماده سازی سطح با سندبلاست را ندارین می توانین از این رنگ ها استفاده کنین.خاصیت ضدخوردگی خوب و چسبندگی مناسب جزو ویژگی های این رنگ هاست.
سلام. برای نواحی موتورخانه با توجه به وجود روغن، باتری، گریس و … چه رنگی می بایست اعمال شود؟
سلام. رنگ های رویه اپوکسی این شرکت به نحوی فرمولاسیون شده اند که دارای مقاومت شیمیایی مطلوب دربرابر مواد نامبرده باشند.