رنگ‌های اپوکسی به دلیل خاصیت‌های بسیار خوب چسبندگی و مقاومت در برابر عوامل شیمیایی امروزه بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.یکی از مهم‌ترین دلایل استفاده از رنگ‌های اپوکسی خاصیت ضد‌خوردگی و محافظت از سازه‌های صنعتی و دریایی می‌باشد. رنگ‌های اپوکسی دریایی دارای فام‌های متفاوت هستند و برای مصارف داخلی به عنوان رویه می‌توانند به کار روند.نکته مهم در رنگ‌های اپوکسی عدم پایداری آن‌ها در برابر اشعه یو-وی خورشید می‌باشد،از این‌رو نمی‌توان از آن‌ها به عنوان رنگ رویه و پوشش نهایی در محیط‌هایی که در معرض تابش آفتاب هستند،استفاده کرد. در صورت عدم توجه به این موضوع رنگ دچار تخریب شده و باعث گچی‌شدن (chalking) خواهد شد که یک عیب در رنگ‌ها به شمار می‌آید.

 

برای مشاهده انواع محصولات اپوکسی و خرید رنگ اپوکسی کلیک کنید.

 

رنگ دو جزئی - اپوکسی دوجزئی

 

انواع رنگ‌های اپوکسی(براساس لایه‌های مختلف)

  1. آستری (پرایمر) اپوکسی جهت خاصیت ضدخوردگی (مانند اپوکسی زینک ریچ، اپوکسی ماستیک و …)
  2. لایه میانی اپوکسی جهت افزایش ضخامت، مقاومت به خوردگی، سایش و همچنین ایجاد چسبندگی بین لایه آستری و رویه ( مانند اپوکسی MIO و …)
  3. لایه نهایی اپوکسی جهت رنگ آمیزی با فام دلخواه و همچنین افزایش مقاومت‌های سازه (مانند اپوکسی رویه)

 

در اینجا به بررسی رنگ‌های اپوکسی مایع می‌پردازیم.رزینهای اپوکسی از واکنش اپی‌کلروهیدرین(ECH) با بیس فنول A تولید می‌شوند. اپی کلرو هیدرین یک مایع شفاف و بی‌رنگ است که در ساختار شیمیایی خود گروه های اپوکساید را جا داده است. بیس فنول A نیز یک پودر سفید رنگ است. البته به جای بیس فنول A، می‌توان از بیس فنول F  نیز  استفاده کرد که باعث تغییراتی در خواص فیزیکی و شیمیایی آن می‌شود.

 

EPOXY Paint

 

 

رنگ‌های اپوکسی از نوع رنگ‌های دوجزئی به شمار می‌آیند. یعنی برای رسیدن به پوشش و خشک‌شدن آن‌ها، به هاردنر(سخت‌کننده) نیاز است. جزء اول شامل رزین،پیگمنت(رنگدانه)،افزودنی‌ها و… بوده و جزء دوم عموماً شامل یک پلی‌آمین یا پلی آمید است که نقش سخت‌کننده را برعهده دارد. پلی‌آمین‌ها به ترکیباتی گفته می‌شوند که در آن‌ها گروه عاملی (NH2) وجود دارد. بنابراین هنگامی که رزین اپوکسی با آمین‌ها واکنش می‌دهد ویسکوزیته افزایش یافته و اتصالات عرضی در فیلم رنگ به وجود می‌آید که منجر به تشکیل  یک پوشش حفاظتی سخت خواهد شد.

 

اجرای رنگ اپوکسی -اسپری رنگ اپوکسی

 

نکته بسیار مهم در این رنگ‌ها رعایت نسبت اختلاط  آن‌هاست. درغیر اینصورت پوشش خواص مطلوب را به دست نخواهد داد و یا اصلا خشک نخواهد شد.این رنگ‌ها پس از اعمال دارای خواص ظاهری و براقیت مطلوبی هستند.

در این رنگ ها به منظور افزایش خاصیت ضدخوردگی همراه با رنگدانه های کمکی ضدخوردگی دیگر مانند روی، فسفات روی، گلس فلیک، آلومینیوم فلیک و … استفاده می شود که هر کدام با توجه به نوع کاربرد سازه مدنظر اعمال می گردد.

 

   POT LIFE  و  CURE TIME در رنگ‌های اپوکسی  

هنگامی که رنگ‌های اپوکسی را با هاردنر خود مخلوط می‌کنیم سه مرحله اتفاق می‌افتد:

  1. دو جزء با یکدیگر مخلوط شده و یک ترکیب یکنواخت بدست می‌دهد.اما ویسکوزیته (گرانروی) رنگ تغییری نمی‌کند.
  2. رنگ آهسته آهسته شروع به افزایش ویسکوزیته کرده و مخلوط به سختی همزده می‌شود.
  3. رنگ سخت شده و اصطلاحاً پخت می‌شود.

بنابراین پس از اختلاط رنگ‌های اپوکسی، شما فرصت محدودی خواهید داشت تا آن را اعمال کنید.POT LIFE زمانی است که شما دو جزء را مخلوط کرده‌اید و در این زمان فرصت دارید تا رنگ را بر روی زیرآیند اعمال کنید قبل از آن‌که رنگ سخت شده باشد و اعمال آن باعث زحمت شود.

CURE TIME

هنگامی که شما دو جزء را اختلاط کرده و رنگ را اعمال می‌کنید رنگ شروع به تشکیل فیلم و اتصالات عرضی نموده و به طور کامل خشک می‌گردد.این زمان را، زمان پخت می‌گویند.

مزایای رنگ‌های اپوکسی

  • مقاومت در برابر مواد شیمیایی
  • مقاومت در برابر آب و رطوبت
  • چسبندگی عالی به سطح زیرآیند
  • دوام و ماندگاری خوب

 

معایب رنگ‌های اپوکسی

  • نمی‌توان از آن در سطوحی که در معرض تابش نور هستند،استفاده کرد.

 

رنگ اپوکسی - خرید اپوکسی

 

رنگ‌های اپوکسی پودری (کوره‌ای)

این نوع از رنگ‌های اپوکسی به صورت پودر می‌باشند.نحوه اعمال آن به این شکل است که سطح مورد نظر را باردار کرده (مثلا بار مثبت) و رنگ‌های پودری توسط گان (تفنگ) با بار الکتریکی مخالف(بار منفی) به سطح پاشیده می‌شوند.سپس به منظور دست‌یابی به یکنواختی و تشکیل شبکه‌های عرضی آن را در کوره با دمای بالا حرارت می‌دهند. از این رو به این رنگ‌ها،رنگ‌های کوره‌ای نیز اطلاق می‌گردد.

 

رنگ پودری-رنگ اپوکسی

مزیت‌های رنگ پودری

  1. اعمال رنگ در قسمت‌های مختلف یک قطعه مانند گوشه‌ها و سطوح غیرقابل دسترسی
  2. در این روش هدر رفت رنگ به حداقل می‌رسد.
  3. سطح رنگ در این نوع،یک سطح یکنواخت با leveling عالی به دست می‌دهد.

رنگ‌های پودری اپوکسی خواص مکانیکی،چسبندگی و ضدخوردگی بسیار خوبی دارند. از این رنگ‌ها برای پوشش‌دهی اجاق‌گازهای خانگی و… به عنوان مصارف داخلی و همچنین برای قطعات الکترونیکی و پوشش خودروها استفاده می‌کنند.

 

رنگ‌های اپوکسی-پلی استر (هیبرید)

این دسته از رنگ‌ها نیز جزء رنگ‌های پودری به حساب می‌آید. هنگامی که رزین‌های اپوکسی بیس‌فنول‌A با رزین پلی‌استر دارای گروه کربوکسیلیک اسید(COOH) پیوند می‌دهند،رنگ‌های اپوکسی-پلی استر یا اصطلاحا رنگ‌های هیبریدی به وجود می‌آید.این رنگ‌ها در مقایسه با رنگ‌های اپوکسی پودری خاصیت حفاظتی و هم‌چنین نوری بهتری در برابر یو-وی از خود نشان می‌دهند.

 

رنگ‌های اپوکسی پایه آب

اخیراً به دلیل مضرات زیست‌محیطی حلال‌ها و ترکیبات آلی فرار(VOC) بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند.در رنگ‌های اپوکسی  هم به منظور کاهش هر چه بیشتر این مضرات، اپوکسی‌های پایه آب مورد بررسی واقع شد.برای ساختن این نوع رنگ‌ها،تهیه امولسیون(پراکنش و پراکنه یک مایع در مایع دیگر) با استفاده از امولسیفایرها، امکان اختلاط آب را برای رنگ‌های اپوکسی به وجود آورد اما مشاهده گردید که خواص فیزیکی و مکانیکی آن در مقایسه با پایه حلال دچار افت می‌شود.

رنگ‌های اپوکسی دریایی

رنگ‌های اپوکسی در پوشش‌های صنعتی و دریایی از مهمترین و پرکاربردترین رنگ‌ها هستند.این رنگ‌های اپوکسی به عنوان پرایمر در قسمت‌های مختلف یک سازه‌ی دریایی یا کشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.همچنین ماستیک‌های اپوکسی نیز برای قسمت‌های مغروق و غیرمغروق گزینه‌های بسیار مناسبی هستند که یک لایه مقاوم در برابر عوامل خورنده ایجاد می‌کنند.

 

 

رنگ دوجزئی - رنگ شناور